preskočiť navigáciu klávesové skratky hlavná stránka , aktuálne oznamy , mapa stránok , mapa webového sídla , kontakt , dokumenty školy , fotogaléria , prijímacie konanie , prehlásenie o prístupnosti , EduPage GJAR , úspechy , webmail pre zamestnancov a žiakov školy ,
   

 

Gymnázium Jána Adama Raymana sa zapojilo do projektu Občianske vzdelávanie.

Organizujú ho mimovládne organizácie: Centrum pre európsku politiku (CEP), eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí, Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO), Indícia, Inštitút pre verejné otázky (IVO), Kolégium Antona Neuwirtha, Nenápadní hrdinovia, Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku (SFPA) v spolupráci s Nadáciou Konrada Adenauera.

Občianske vzdelávanie je sústava aktivít vychádzajúca z hodnôt slobody a demokracie, rozvíjajúca kritické myslenie a angažovanosť v duchu ľudských práv a právneho štátu.
Vychádza z týchto štyroch princípov:

  • Zákaz indoktrinácie – nejde o odovzdávanie presvedčenia alebo ideológie, ale o vedenie učiacich sa k zrelosti tak, aby sa dokázali rozhodovať sami;
  • Kritický prístup - overovanie faktov aj zdrojov informácií. Vyjadrenia k téme sú prezentované kriticky. Kontroverzné javy sa podávajú komplexne a o témach, ktoré sú vnímané ako kontroverzné, sa vyučuje ako o kontroverzných;
  • Adresnosť - orientácia na cieľovú skupinu;
  • Rôznorodosť aktérov realizujúcich občianske vzdelávanie - „architektúru" občianskeho vzdelávania tvorí pluralita v podobe rôznorodých poskytovateľov občianskeho vzdelávania, ako aj v podobe prístupov a foriem jeho realizácie, nie je to jedna centralizovaná inštitúcia.

Cieľom občianskeho vzdelávania je nielen nadobudnúť vedomosti, ale kultivovať občiansku vyspelosť a zrelosť, upozorňovať na dôležité momenty pri obrane a rozvoji demokratických hodnôt a občianskeho vzdelávania, ktoré s nimi súvisí.

Dňa 20.9.2018 absolvovali naši študenti prvú zo série plánovaných besied. Témou bola Občianska spoločnosť a demokracia na Slovensku. Poskytovateľom Inštitút pre verejné otázky a prednášajúcim politológ pán Grigorij Mesežnikov.
Besedovalo sa o občianskej participácii, občianskom aktivizme, občianskych iniciatívach a mimovládnych organizáciách. Cieľom bolo uvedomenie si faktu, že väčšie aktivity občanov neľahostajných k existujúcim problémom, zohrávajú kľúčovú úlohu pri odstraňovaní prekážok, ktoré bránia budovaniu spravodlivejšej, slobodnejšej a demokratickejšej spoločnosti.

Beseda na tému Význam demokracie a EÚ pre kvalitu života máme naplánovanú na 23. október 2018. Poskytovateľom je INEKO a prednášajúcim pán Peter Goliaš.

 


logo     logo      logo      logo     Facebook GJAR     Instagram
          GJAR     logo     logo    
© 2013 Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov
Správca obsahu a technický prevádzkovateľ webového sídla: Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov