preskočiť navigáciu klávesové skratky hlavná stránka , aktuálne oznamy , mapa stránok , mapa webového sídla , kontakt , dokumenty školy , fotogaléria , prijímacie konanie , prehlásenie o prístupnosti , EduPage GJAR , úspechy , webmail pre zamestnancov a žiakov školy ,
   

Modelové zasadnutie Európskeho parlamentu vo francúzskom jazyku

Dňa 8. novembra 2022 sa v priestoroch Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach konal 9. ročník modelového zasadnutia Európskeho parlamentu vo francúzskom jazyku. Podujatie bolo organizované z iniciatívy európskeho kampusu Sciences Po v Dijone s podporou Európskej komisie, Slovensko-francúzskeho univerzitného inštitútu a ďalších inštitúcií.

Gymnazisti z celého Slovenska si vyskúšali, ako funguje Európsky parlament. Na jeden deň sa stali europoslancami a počas rokovaní hľadali spoločné riešenia a kompromisy pri prijímaní konkrétneho parlamentného uznesenia o reakcii Európskej únie na aktuálne zvyšovanie cien energií.

Našu školu na podujatí reprezentovali traja žiaci – Gabriela Benková zo IV.A, Marta Balážová z III.A a Matej Baran zo sexty. V Košiciach nás sprevádzali i naše hostky Fabienne Butler a Mihaela Roman z Lycée Pierre Termier z Grenoblu, ktoré sú na GJAR na observačnej stáži v rámci programu Erazmus+.

A takto náročný deň zhodnotili naši mladí europoslanci:

 

Simulácia Európskeho parlamentu, na ktorej som sa dnes mala možnosť zúčastniť, bola pre mňa obohacujúcou skúsenosťou. Dozvedela som sa veľa nových informácií z oblasti politiky a celkového diania v Európskom parlamente. Zistila som, že práca politika nie je jednoduchá a nie je možné presadzovať si výhradne svoje názory. Kľúčom k riešeniu problémov je najmä spolupráca a vhodná komunikácia. Schopnosť komunikovať je zásadná pre každého z nás a ovládanie cudzích jazykov nám umožňuje prispieť k pozitívnej zmene v našej spoločnosti.

Gabriela Benková

 

Na simulácii zasadnutia europarlamentu som sa zúčastnila po prývkrát. Spoznala som mnoho nových rovesníkov z bilingválnych gymnázií i rodených mladých Francúzov. V úlohe európskej poslankyne som si overila svoju znalosť francúzštiny, vyskúšala argumentačné schopnosti a verejné prezentovanie politických názorov. Opäť som počula bežnú hovorenú, ale i právnickú francúzštinu, čo bolo naozaj veľmi obohacujúce.

Marta Balážová

 

Dnes sme sa zúčastnili na simulácii Európskeho parlamentu v Košiciach. Na aktivite sa mi veľmi páčilo, pretože som si mohol vyskúšať prácu europoslanca aspoň na jede deň. Myslím si, že som si veľmi netradičnou formou precvičil komunikáciu, ako aj argumentáciu vo francúzštine. Z dnešného dňa však budem najradšej spomínať na spoznávanie nových ľudí, na rokovania počas obeda a na záverečné schvaľovanie našich pozmeňovacích návrhov, ktoré prinieslo veľa zábavy.

Matej Baran

PK CJ


PK CJ

PK CJ

PK CJ

PK CJ

PK CJ

PK CJ

 


logo     logo      logo      logo     Facebook GJAR     Instagram
          GJAR     logo     logo    
© 2013 Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov
Správca obsahu a technický prevádzkovateľ webového sídla: Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov