preskočiť navigáciu klávesové skratky hlavná stránka , aktuálne oznamy , mapa stránok , mapa webového sídla , kontakt , dokumenty školy , fotogaléria , prijímacie konanie , prehlásenie o prístupnosti , EduPage GJAR , úspechy , webmail pre zamestnancov a žiakov školy ,
   

 

Celosvetová organizácia UNICEF - Detský fond OSN sa zameriava na dlhodobú pomoc deťom. Svoje zastúpenie má vo viac ako 190 krajinách sveta. Už takmer 70 rokov napĺňa svoje poslanie, ktorým je chrániť životy detí, pomáhať ich rodinám v snahe zabezpečiť deťom základné potreby, aby mohli žiť a rozvíjať sa. Okrem zabezpečenia základných životných potrieb – prístup detí k jedlu, vode a zdravotnej starostlivosti – sústreďuje pozornosť na vzdelanie a ochranu detí pred všetkými formami násilia a diskriminácie.

V roku 1989 sa predstavitelia svetovej politiky rozhodli, že všetky deti potrebujú ochranu a špeciálnu starostlivosť garantovanú zvláštnym zákonom. Dňa 20.11.1989 Valné zhromaždenie OSN prijalo Dohovor o právach dieťaťa . Tento dokument postupne ratifikovalo 195 krajín sveta (okrem USA), čím sa stal najširšie prijatou zmluvou o ľudských právach v histórii.
Deti, na rozdiel od dospelých, nemajú možnosť za svoje práva bojovať, uplatňovať a vyžadovať ich žiadnym nám známym legitímnym spôsobom. Deti nemôžu voliť, spísať petíciu či podať trestné oznámenie na súd. Deti potrebujú ochranu a špeciálnu starostlivosť, akú dospelí nepotrebujú.


logo     logo      logo      logo     Facebook GJAR     Instagram
          GJAR     logo     logo    
© 2013 Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov
Správca obsahu a technický prevádzkovateľ webového sídla: Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov